Boek

Tweetbundels(2016)

Tweetbundels zijn ongevraagde autobiografische bloemlezingen van de opmerkelijkste Twitteraccounts. Een nieuw podium voor waardevolle tweets die verloren dreigen te gaan in de krochten van het internet, analoog geretweet in het medium boek. Na het analyseren, ordenen en selecteren wordt het materiaal teruggebracht in een logische narratieve volgorde dat resulteert in een papieren manifestatie van een eigenbepaald zelfbeeld.

De reeks is een reflectie op social media, een tijd waar iedereen de beschikking heeft gekregen over zijn eigen persoonlijke propagandakanaal. Een Twitteraccount bezien als een jarenlang lopende voorstelling van profileringsdrang. Hoe leer je iemand kennen die je persoonlijk niet kent en welk beeld blijft daarvan hangen?

Dat is te lezen in de Tweetbundelbox van 10 afleveringen, een papieren monument van de vroege jaren van social media.

De afgelopen anderhalf jaar maakte ik elke 2 maanden een bundel van een opmerkelijke Twitteraar. Een actrice, een gangsterrapper uit de Bijlmer, maar ook een activistische varkensboerin uit Limburg, een werkeloze karpervisser uit Bergschenhoek op zoek naar liefde en de fractievoorzitter van Leefbaar Purmerend die vooral twittert over de zaken die misgaan in zijn leven. Een dwarsdoorsnede van de Twitterlandschap, maar alle kandidaten staken op hun manier ver boven het maaiveld uit.

Als ik een boek af had, stuurde ik een dummy versie op met een felicitatiebrief: ‘Van harte! U bent uitverkorene in de serie Tweetbundels, het meest opmerkelijke Twitterwerk van Nederland!’

De Tweetbundelbox (oplage 200) en de losse bundels zijn in de bookshop op de site te bestellen.

Presentatie Tweetbundelbox – De Balie, Amsterdam
Tweetbundelbox, Quickscan #02 – Nederlands Fotomuseum, Rotterdam