Boek
Fotoserie

Methode Marly / Perfect Little Sam(2018)

Methode Marly/ Perfect Little Sam is een ode – gepresenteerd in een handboek – aan de 29 verschillende censuurmethoden die soapactrice Marly van der Velden gebruikt voor haar dochter Sammy Rose (@perfectlittlesam)

Veel ouders met social media ambitie koesteren ook een privacywens voor hun kroost. Zij censuren alleen – zoals hieronder – veel te opzichtig, de censuur wordt het onderwerp van de foto.

Marly heeft de oplossing gevonden in veelheid en variatie. Toen haar dochter Sammy-Rose drie maanden oud was maakte ze een Instagram-account aan: @perfectlittlesam. Daar volgden wij haar eerste stapjes en figureerde zij in haar eigen rubriek: “What I wear today”.

Op zowel de Instagramaccount van Marly als die van Perfect Little Sam zien wij een vrolijk kind in merkkleding tegen de achtergrond van een onbezorgde jeugd. Maar één aspect zien we dus nooit: haar gezicht. Zij blijkt een inventieve brug te hebben geslagen tussen profileren en censureren. Haar fotobeleid is dé oplossing voor ouders die worstelen met de vraag hoe ze beelden van hun kinderen op social media kunnen posten. De Methode Marly maakt het mogelijk terloops verslag te doen van een succesvol gezinsleven én belangrijke merken van kinderkleding te endorsen zonder dat de privacy van het kind ook maar één moment in het geding komt.

Daarnaast doet schildervereniging ‘De Vrije Kwasten’ uit Leusden een beroep op de verbeelding. Zij schilderden onder de werktitel ‘Geef Sammy-Rose een gezicht’ de Instagram-foto’s na, maar dan met een eigen interpretatie van hoe het gezicht van Sammy-Rose eruit zou kúnnen zien.