Fotoserie

Kop der veur(2010)

Verhalen uit het Groningse politieke landschap.

Veendam kent in verkiezingstijd een stringent plakbeleid. Alle politieke partijen hebben op de campagneborden een vaste plaats gekregen voor één poster. Sociaal Veendam is lijst 7 en mag dus één poster plakken in hokje 7, helemaal links op het bord. ‘Toevallig net mijn politieke richting’, concludeert lijsttrekker Ate Faber, die uit het CDA is gestapt om een nieuwe partij uit de grond te stampen. Een maand later krijgt Sociaal Veendam bij de verkiezingen 287 stemmen. Dat is niet genoeg voor een zetel in de raad.

Discussieavond over Farmsum 2025

Harry van Duyn en Hettie Zeilemaker canvassen in Noordwijk. Hettie biedt de roos aan, Harry doet de administratie van de vragenlijst. Bijna alle Noordwijkers blijken – buiten het gejakker van autoverkeer op de Noorderweg – tevreden over hun leefomgeving. Behalve die inwoner op de Oosterweg die een woedend betoog houdt over de ‘Partij van de Allochtoon’ en de ‘Partij van de Afbraak’. Hij wil ook geen roos. Hettie is een beetje geschrokken van ‘de haat in zijn ogen’, maar Harry ziet toch een lichtpuntje: ‘Je kan er veel van zeggen, maar deze man had wél een mening’.

Het lijsttrekkersdebat in Haren met de titel 850 Jaar Thuis in Haren – hoe zien we Haren in 2030.
SP-lijsttrekker Jannie Visscher heeft zichzelf voor de verkiezingen laten dupliceren in bordkarton. SP’ers kunnen een ‘HulpJannie’ meenemen op campagne als de echte Jannie bezet is.
De campagnekaravaan van Gemeentebelangen Eemsmond trekt elke zaterdag traditiegetrouw door Eemsmond. Vandaag staan Uithuizen, ’t Lage van de Weg, Usquert, Rottum, Stitswerd, Kantens en Warffum op het programma.
Finsterwolde – Het college van B en W op ‘dorpenronde’ in zalencentrum De Het Pyramide.
Loppersum – De nieuwe partij Loppersum Vooruit (Voor Vooruitgang!) behaalt uit het niets drie zetels bij de gemeenteraadsverkiezingen.
Oude Pekela – De verkiezingskaravaanvan van Samen voor Pekela (SVP) met een pop van lijsttrekker Jaap van Mannekes
Stembureau 402 is in de dagelijkse praktijk de werkkamer van burgemeester Peter Rehwinkel. De stad hoopt dat de bijzondere stemlocatie het opkomstpercentage omhoog trekt. Zo kunnen de stemgerechtigden na het doen van hun burgerplicht rondneuzen tussen de fotolijstjes van de burgervader op de vensterbank.
Lijsttrekker Wim ’t Mannetje van de VVD in dorphuis ’t Oude Wapen in Bellingwedde.

Raadsleden Rudolf Feijen van Gemeentebelangen (gele das) en Bert Bos van de PvdA (rode das) tellen in de raadszaal van Veendam de stemmen.

Op de parkeerplaats van Partycentrum Rendering tuigt het campagneteam van Gemeentebelangen Vlagtwedde de verkiezingskaravaan op met de portretten van lijsttrekker Hendrik Klap.
Het zijn barre klimatologische omstandigheden voor de lokale democratie in het Westerkwartier. In de snijdende kou hebben de vier partijen hun kraampjes opgebouwd om hun politieke vergezichten voor Marum uit te venten.De debatten op de platte kar worden voornamelijk gevolgd door partijgenoten en familie.
Informatieavond in Uithuizen over de nieuwe archeologische verwachtingskaart
Delfzijl – Burgemeester Emme Groot een oproep aan allepartijen om verkiezingsuitingen te verwijderen van plekken waar een vergunning nodig is. De VVD vindt het onzin en laat de billboards hangen, maar het CDA verwijdert de meeste posters.